Najnovije vijesti

HTC RE kamera

htc-re-camera

Vjerojatno ste primijetili (oni koji nas prate) da već neko vrijeme na androidmobitel.com portalu ne objavljujemo recenzije smartphone-a/tableta/gadgeta. Razlog je vrlo jednostavan: osim tvrtke MeanIT, nitko nas nije kontaktirao i ponudio proizvode s namjerom da ih recenziramo, te napišemo “koju dobru” (ili lošu) o njima.

Tu i tamo, pojavimo se s nekom blitz vijesti za koju mislimo da bi mogla biti interesantna našim čitateljima, ali recenzije smartphone/tablet/gadget perjanica tvrtki poput HTC-a, Samsunga, Sonya i inih proizvođača smo jednostavno prestali predstavljati.
Ali s vremena na vrijeme, pojavi se Android uređaj koji jednostavno ne možemo izignorirati. Jedan od njih je i HTC RE kamera.

HTC-ova malena ručna kamera … stvarčica

HTC je i prije znao zakoračiti u ne-smartphone elektroniku, primarno zvučnike, ali HTC RE kamera je bez sumnje jedna od najčudnijih i najdaljih od HTC-ove sigurnosne zone. Govorimo o HTC-u koji je slavno stavio samo 4 megapikselnu kameru u svoj HTC One M8 smartphone, tako da mala ručna kamera s 16MP senzorom? To je drugačije.

O kameri

Pričajmo malo o dizajnu. Mi smo za recenziju uzeli bijeli model, ali sve boje su napravljene od iste glatke i sjajne plastike. Cjelokupni dizajn izgleda poput cijevi savinute na jednom kraju i izazvao je razne komentare, od ”Što je to” do ”Nisam znao da imaš astmu” (pretpostavljajući da je inhalator) do ”Buraz, čudna ti je ta lula.” Najjednostavniji način za opisati bio bi ”poput GoPro” (koji je točno ono što HTC ne bi želio da kažete).

Dizajn RE kamere uvelike olakšava njeno nošenje i hodanje okolo s njom. Jednostavno legne u vašu ruku s objektivom koji viri preko ruba vašeg stiska kao da to uopće nije neka velika stvar. Na taj način je puno više neupadljiva, sigurno više od kockastog GoPro-a.
To ležanje u vašoj ruci je zapravo jedan od načina na koji možete upaliti stvarčicu. Ima ugrađeni senzor držanja i samo podizanje RE-a je dovoljno da ju upalite, a svjetlo skriveno na vrhu u velikom srebrnom gumbu zasjat će zeleno potvrđujući da se probudila. Od tamo, samo pritisnete taj veliki srebrni gumb da snimite fotografiju ili pritisnite i držite da snimite video (i pritisnite za prestanak snimanja). Ona će cvrkutati i bipati, pa kliknite da potvrdite što god radite. Jedina druga kontrola je mali bijeli gumb ispod objektiva – pritisnite ga i držite da prebacite na usporeno snimanje sljedećeg video zapisa.

htc-re-camera-microsd

Video zapisi i slike pohranjuju se na mikroSD karticu koja se nalazi u dnu uređaja. Budući da je ovo vodootporna (do 1 metra) kamera, kartica je ispod ”zapečaćenog” poklopca kojeg možete izvaditi samo s noktom. Točno na sredini je standardno ¼-inčno grlo za vijak, a ispod njega priključak za mikro USB.

Često ćete koristiti taj mikro USB priključak za ponovno punjenje – HTC navodi 1 sat i 50 minuta trajanja baterije za 820mAh bateriju ako snimate 1080p video, iako ako koristite vaš mobitel kao viewfinder (više o tome u nastavku), vidjet ćete vrlo značajan pad u radu baterije. Osim toga, priključak je odmah pored grla za vijak, pa je prilično teško koristiti oboje istovremeno.

O aplikaciji

Sve je to dobro i zgodno, ali neke cool stvari događaju se kada ju prikopčate na vaš Android smartphone ili iPhone koristeći RE kamera aplikaciju. Obje aplikacije rade na isti način, spajajući se s kamerom preko Bluetootha da djeluje kao live viewfinder za sve na zaslonu i omogući vam da s udaljenosti kontrolirate kameru.

U suštini, postoje tri pregleda za aplikaciju: galerija slika i video zapisa koje ste već snimili, kontroliranje kamere i postavke za aplikaciju i kameru. Galerijski pogled omogućava vam da pregledavate slike i video zapise u galeriji na kameri, dajući vam opciju da ih odmah dijelite, spremite na vaš mobitel ili u potpunosti pobrišete s mikroSD kartice.

U postavkama možete mijenjati ako i gdje automatski backupate slike s kamere (izbor su mobitel, Dropbox ili Google Drive). Također možete upravljati rezolucijom snimanja za video zapise (1080p ili 720p, oboje na 30fps) i slike (16MP 4:3, 12MP 16:9 ili 8.3MP 16:9), mijenjati kut snimanja kamere na ultra širokih 146°, kontrolirati koliko glasan zvuk proizvodi kamera (iskreno mi smo jedva primijetili razliku između tihog i glasnog), postaviti automatske lokacijske podatke s mobitela i uključiti ili isključiti video stabilizaciju i neke druge stvari.

recameraapp

Gumb kamere je mjesto gdje nastaje čarolija. U portret načinu dobivate live pregled s RE kamere na vrhu s tipkama za prebacivanje između slika, video zapisa, time lapse i veliki gumb za snimanje. Za slike nema nikakvih dodatnih opcija, ali za video zapise možete prebaciti na usporeno snimanje.

Time lapse vam daje puno više opcija nakon što pritisnete tipku time na dnu – opcije koje uključuju koliko često snimiti sliku (zadano 10 sekundi), koliko dugo (zadano 90 minuta), kako postaviti video na play back (zadano “smooth” 30fps, s opcijama od 10fps ili 1fps). Koliko smo uspjeli vidjeti jedini način za pokretanje time lapsa je iz aplikacije. S obzirom da je time lapse prilično namjerna stvar i nešto što želim snimiti kak se spada, to je prihvatljivi izbor korisničkog sučelja.

Također možete uključiti RE kameru u vaš kompjuter i on će postaviti tu mikroSD karticu kao karticu na kompjuteru. Brzine prijenosa zasigurno nisu nevjerojatno brze, ali su dovoljno dobre.

O snimkama

HTC RE snima relativno prosječne slike. Velike su zahvaljujući 4592×3456 piksel rezoluciji senzora. Ali su isto tako ozbiljno zrnaste i pokazuju depresivne JPG smetnje, te imaju problema s bojom i rasvjetnom ravnotežom. Povrh toga, RE kamera je jednostavno čudna kao foto kamera. Često sam imao poteškoća održavajući ju dovoljno stabilnom da snimim sliku koja nije na neki način mutna. A snimanje slika u mraku, na to zaboravite. Koliko god je objektiv velik i pretpostavljamo senzor, frustrirajuće je da je snimanje pri slabom osvjetljenju toliko loše.

Kada su u pitanju slike, vjerojatno je bolje da koristite svoj smartphone. Osim ako idete pod vodu, onda biste možda trebali uzeti u obzir RE (ili smartphone koji je zaista vodootporan). Kada je u pitanju video RE je bolja zvjerka, iako nije pretjerano impresivna. Video zapisi su generalno bili čisti i jasni, čak i u mraku. Pokazivali su puno manje smetnji i zrnatosti kakve smo vidjeli na većim slikama. Audio je također bio barem pristojan, snimljen kroz malu rupu na vrhu kamere.

Međutim, video zapisi nisu baš bili oštri. Iako s vrstom video zapisa kakvog možete snimiti s kompaktnom ručnom kamerom poput ove, to nije uvijek jako vidljivo. Najviše to možete vidjeti kod usporenih snimki. Nema audio zapisa i kvaliteta poprimi primjetni pad na 720p i 120fps. I stvarno nećete htjeti koristiti ultra široki način za ništa u krupnom planu – kut od 146 stupnjeva je zapravo prilično širok, ali bilo što blizu ruba okvira postane primjetno deformirano.

HTC RE kamera: zaključak

Za HTC-ov prvi veliki iskorak izvan njihove touchscreenom vođene sigurnosne zone, HTC RE je pristojan pokušaj. Otkačen je, izgleda zabavno i iskreno nekako je zabavan za korištenje. Ugodan je za držanje, jednostavan za kontroliranje, a popratne aplikacije znatno poboljšavaju njegove mogućnosti i korisnost.

Ali unatoč svemu tome, sve se svodi na kvalitetu slike i tu RE jednostavno ne impresionira. Nije užasna, ali kada uzmete u obzir što je konkurencija sposobna proizvesti i to da kao kamera ovaj uređaj ima samo jedan posao – snimiti pristojne slike i video zapise – malo je razočaravajuće.

S cijenom od 199,99$, nije jeftina igračka, a da bi RE bio stvarno koristan i svestran, postoji cijeli niz dodataka koji isto nisu baš jeftini.
Kako stvari sada stoje, RE je zgodan mali uređaj, iako sam za tu cijenu razočaran kvalitetom. Možda će update softvera popraviti stvari ili će možda RE kamera 2 imati poboljšanu kvalitetu slike.

Postoje neki stvarno fora trikovi u RE-inom malom cilindričnom tijelu, ali nismo sigurni da su stvarno dovoljni da obrane HTC-ovu krilaticu ”izvanredna mala kamera”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top