Kako snimiti screenshot na Androidu | Android Mobiteli Gadgeti Aplikacije Igre Recenzije
Najnovije vijesti

Kako snimiti screenshot na Androidu

Kako snimiti screenshot na Androidu

Kako snimiti screenshot na Androidu

Postoje slučajevi kada stvarno želimo podijeliti s drugima ono što se dešava na vašem zaslonu Android uređaja. U takvim situacijama, poželjet ćete snimiti screenshot, koji je ništa više nego fotka nečega što se trenutno prikazuje na zaslonu. Programeri koji razvijaju aplikacije koriste puno screenshotova da bi dokumentirali iste. Pisci koriste screenshot kako bi nadopuniti svoje online postove. Neki igrači koriste screenshot da bi pokazali koliko su levela prošli u određenim igrama. Dakle, složit ćete se, postoje različiti razlozi za postojanje screenshota.

Dobra vijest je da je “screenshot”-anje na Androidu vrlo jednostavno. Toliko jednostavno da ga možete izvesti zatvorenih očiju. Kako?

Evo par savjeta za lakše snimanje zaslona ekrana.

Općenito

Snimanje screenshota (zaslona ekrana) obično uključuje pritisak dviju tipki vašeg Android uređaja – ili kombinaciju tipki za smanjivanje glasnoće i napajanje, ili tipki Home i tipke za uključivanje. Kad se pritisne prava kombinacija, zaslon vašeg uređaja će bljesnuti, obično uz zvuk okidača kamere. Ponekad se pojavi pop-up poruka ili obavijest da je screenshot napravljen.

Kako snimiti screenshot na Androidu

Screenshot možete snimiti i na drugi način. Pronađite screenshot opciju u Power izborniku. Dakle, držite tipku Power duže pritisnutu, pričekajte da se na izborniku pojaviti “Snimite screenshot”, odaberite je i snimite trenutni sadržaj na zaslonu.

Kako snimiti screenshot na Androidu

Proizvođači Android uređaja uključuju i razne dodatne načine snimanja screenshota na vašem uređaju. Na primjer, na Galaxy Note i Galaxy Note 2 možete snimiti screenshot koristeći se olovkom. Na većini Samsung smartphonea, zaslon ekrana možete snimiti prelaskom dlana preko zaslona. Postoje i alternativni načini za snimanje zaslona ekrana, koje možda nećemo spomenuti u našem tekstu.

Važna napomena: Postupci opisani u ovom tekstu vezani su uz tvorničke verzije software-a. Načini snimanja screenshot pod custom ROM verzijama telefona mogu biti drugačiji.

Snimanje screenshota na Samsung uređajima

Uređaji koji imaju fizički ugrađenu Home tipku

Kako snimiti screenshot na Androidu

Kod većine naprednih Samsung aparata s fizički ugrađenom Home tipkom, možete koristiti Home + Power kombinaciju za snimanje screenshota. Pritisnite obje tipke istovremeno dok rub zaslona ne bljesne, te čujete zvuk okidanja kamere. Također ćete dobiti obavijest na zaslonu kao potvrdu da je screenshot je snimljen.

Uređaji bez Home tipke

Kako snimiti screenshot na Androidu

Neki Samsung uređaji (npr. Galaxy Note 10,1 i Galaxy Camera) nemaju fizički ugrađenu tipku Home. U ovom slučaju, snimanje screenshota se izvodi kombinacijom tipke za Smanjivanje glasnoće i tipke Power. Držite obje tipke dok vaš uređajne snimi screenshot.

Kako snimiti screenshot na Androidu

Određeni uređaji, kao što je Galaxy Note 10,1, također imaju tipku za brzo pokretanje koja se može podesiti za snimanje zaslona ekrana  koja se nalazi na navigacijskoj tracu u dnu ekrana.

Uređaji s olovkom

Kako snimiti screenshot na Androidu

Samsung uređaji koji dolaze sa “S Pen” (npr. serija Galaxy Note), može koristiti stylus za snimanje zaslona ekrana. Dovoljno je samo držati pritisnutu “S Pen” tipku i prisloniti je na zaslon ekrana, te pričekati da ekran bljesne. Obično, nakon snimanja zaslona ekrana, slika će odmah biti otvorena u nekom od editora za udređivanje. Na Vama je samo da ne zaboravite tako obrađenu sliku snimiti. 🙂

Uređaji koji podržavaju funkciju snimanja zaslona pomicanjem dlana

Kako snimiti screenshot na Androidu

Većina novijih naprednih modela Samsung mobitela vam daju mogućnost  snimanja zaslona pokretom dlana preko ekrana. Naravno, ovaj način rada morate aktivirati u Settings ->  Motion,  te aktivirati opciju “Palm Swipe to capture”.

Snimanje screenshota na HTC uređajima

Kako snimiti screenshot na Androidu

Na HTC uređajima, snimanje zaslona se i dalje izvodi kombinacijom tipki Home i Power. No, malo dukčijom tehnikom: držite tipku Power, a zatim kratko kliknite za tipku Home. Zaslon će bljesnuti, a vi ćete čuti zvučnu potvrdu da je screenshot snimljen. Također ćete vidjeti popup poruku kojom se potvrđuje da je zaslon vašeg telefona snimljen.

Snimanje screenshota na Sony Xperia uređajima

Kako snimiti screenshot na Androidu

Na Sony Xperia uređajima snimanje screenshota se izvodi kombinacijom tipke za Smanjivanje glasnoće i tipke Power. Držite obje tipke u isto vrijeme dok zaslon ne zatreperi, a screenshot thumbnail će se pojaviti na zaslonu. Nakon toga slijedi obavijest da je screenshot snimljen. Naravno, postoji i alternativna metoda. Držite tipku Power dok se ne pojavi izbornik, zatim odaberite opciju Take Screenshot.

Snimanje screenshota na LG uređajima

I na LG uređajima snimanje screenshota se izvodi kombinacijom tipke za smanjivanje glasnoće i tipke Power. Dugo držite istovremeno pritisnute ove dvije tipke dok zaslon ne zatreperi i čujete karakterističan zvuk kamere. Slijedi i obavijest da je screenshot snimljen.

Kako snimiti screenshot na Androidu

Također možete snimiti zaslon pomoću opcije Quick Memo, gdje odmah možete “dopisati ili docrtati željenu zafrkanciju” na snimljeni screenshot. Nakon “dorade” ne zaboravite snimiti svoj uradak klikom na floppy disk ikonu.

Snimanje screenshota na Nexus uređajima

Kako snimiti screenshot na Androidu

Snimanje zaslona ekrana na Google Nexus uređajima (tj. Galaxy Nexus, Nexus 4, Nexus 7, i Nexus 10) ostaje jednaka većini prije opisanih uređaja – držite tipke za smanjivanje glasnoće i tipku Power sve dok ne čujete poznati zvuk okidanja. Thumbnail će zatreptati kratko te se prikazati na zaslonu, a vi ćete dobiti obavijest da je slika snimljena.

Dakle, snimanje screenshota na Android uređajima je vrlo jednostavno!

66 comments

 1. Da li i kako ako moze da se napravi screenshot kod telefona Lg optimus 3

  • Poštovana Tijana,
   prije svega isprika što ste tako dugo čekali na odgovor.
   Na LG Optimus 3 smartphone-u funkcionira u tekstu navedena operacija tipki POWER + SMANJIVANJE ZVUKA u koje morate pritisnuti u isto vrijeme, s tim da morate malo duže držati.
   LP

 2. Kako napraviti screenshot na samsung galaxy s duos 2

  • Poštovani Nikola,

   na Samsung smartphone-ima funkcionira sve onako kako smo napisali gore u tekstu. Znači, pritisnite u isto vrijeme tipku HOME i POWER i držite dok ekran ne bljesne.
   Hvala, lijep pozdrav

 3. Siniša Serdar

  Ja imam android i sve sam pokuso i nece mi screnshot

 4. Kako se uslikava ekran kod ZTE-SKATE

 5. Kako da uslikam ekran na ZTE BLADE Q?

 6. Kako da slikam ekran na samsung galaxy y i prestigio 7600

 7. Kako slikati ekran kod 2look mobitela(ako je uopste i moguce)?

 8. kaako da slikam sa zte kiss lite probala sam uobicajeno ali nece 🙁

  • Kao i kod svih Android 2.3, Ice Cream Sandwich verzija operativnog sistema morali bi ste uspjeti napraviti screenshot sa ovo kombinacijom tipki STIŠAVANJE + UKLJUČIVANJE. Kada te dvije tipoke stisnete istodobno vidjet ćete animaciju koja pokazuje da je screenshot uspješno snimljen. Samu sliku možete naći na SD kartici pod folderom Screenshot.

 9. Zna li neko kako slikati ekran na Huawei g300.
  Pokušavala sam razne načine ali nisam uspela 🙂

  • Poštovana Jovana,

   za slikanje ekrana koristite slijedeće:

   Pritisnite i držite gumb za uključivanje i smanjivanje glasnoće gumb istovremeno,
   ili
   Pritisnite Gumb za uključivanje i HOME gumb istovremeno.
   Sve slike će biti spremljene po defaultu u Pictures folder na internu SD karticu u vašem mobitelu. Možete vidjeti slike i u Galeriji slika.
   Lijep pozdrav

 10. e brt kako da slikam ekran na Samsung Galaxy S GTI-i19000

  • Screenshot na Samsung Galaxy S i9000 smartphone se može napraviti ovako:

   Pritisnite i držite gumb “Escape/Back”, a onda pritisnite gumb “Home” (u nekim slučajevima morate gumb “Home” pritisnuti 2 puta).

   LP

 11. Kako napravoti creenshot na foorcebook? 🙂

  • Nažalost nismo dobili niti jedan primjerak Forcebook-a tako da vam ne možemo tu pomoći. Probajte direktno kod proizvođača: hgspot.hr

 12. Kako da napravim screenshot na alcatel pop c7?Moja prijateljica nezna ali joj se par puta desavalo da ga slucajno snimi…

 13. Oprobala sam sve,ali ne može nikako,ni aplikacije nit išta,mobitel je HTC D816h??

  • To take a screenshot or screen capture with the HTC Desire X, simply:
   Hold down the POWER button and the VOLUME DOWN button at the same time.

   The image is saved in the Screenshots album in Gallery.
   Tip: You can also share the image when you see in the status bar. Open the Notifications panel and tap under the screenshot notification. If you don’t see , slide two fingers apart on the screenshot notification.

 14. Molim da stavite da se može instalirati na htc desire 310.

  • Kod HTC Desire 310 screenshot se napravi tak oda se istovremeno pritisne POWER i VOLUME DOWN gumb. Slika se sprema u galeriju pod Screenshot album.

 15. Kako se slika kod “Prestigio” mobitela?? :\

  • Pritisnite i držite Držite gumb za uključivanje i tipku glasnoće prema dolje u točno isto vrijeme. Ova metoda je najčešći način na Androidu, a koristi se za većinu od najpopularnijih Android telefona. Možda vam ne uspije od prvog puta, treba malo prakse da se to napravi u istom trenutku. Svoj screenshot možete pronaći u obavijestima te u svom Prestigio MultiPhone 5500 Duo galeriji.

   Drugi postupak možda može za vas biti i lakši, držite gumb za uključivanje par sekundi, a zatim pritisnete tipku za početnu stranicu. Pobrinite se da ne držite tipku Napajanje predugo, inače ćete vidjeti dijaloški okvir Napajanje.

 16. kako uraditi na alcatel one touch pop D3???

  • Molimo pritisnite gumb za uključivanje i tipku za glasnoću prema dolje u isto vrijeme na par sekundi. Nakon toga bi trebali vidjeti animaciju koja prikazuje vaš screenshot. Screenshot možete vidjeti i posjetom vaše galerije.

 17. Da li i kako mogu snimiti zaslon na Allview viper?

  • Da bi napravili screenshot pritisnite gumb “isključi zaslon” i gumb za glasnoću u isto vrijeme.
   EN: For a screenshot use turn off screen key and volume down key in the same time.

 18. E hvala vam puno 🙂

 19. kako slikati zaslon na Meanitu?

 20. Pa nece kada drzim te tipke da mi snimi zaslon na MeanIt-u, :/

 21. Koja je to tipka Power

  • Potrebno je znači istovremeno držati nekoliko sekundi tipku “Upali mobitel/Power on” i “tipku za smanjivanje glasnoće / Vol -“. A za koji točno model MeanIT smartphonea trebate tu opciju?

 22. uspijela sam napraviti screenshot. 🙂 Hvala!

 23. Samsung galaxy ace ?

  • Držite pritisnutu tipku HOME i gumb natrag na nekoliko sekundi. Gumb HOME na prednjoj je strani telefona na dnu, gumb BACK je s desne strane gumba HOME.

 24. Kako da napravim screenshot na tabletu samsung galaxy tab 4

 25. Kako da snimim screenshot na Prestigio MultiPhone 3540 Duo. Neradi na uobicajne komande

 26. Kako da slikam ekran na tabletu samsung tab 3. Power + home nece, hvala

 27. Kako da slikam ekran na telefonu koji nije Android?

 28. vivax telefon?

 29. Poštovani, ima Zte blade q maxi i do sada je normalno snimao skinshoot, i onda smo na jednom ih ne zeli spremiti i daje obavijest da nije moguce spremito snimak zaslona. Memorije na telefonu imam jer mogu normalo spremati i slikati slike, samo snimke zaslona ne mogu Da li mozda znate sto bi moglo biti u pitanju. Unaprijed hvala

  • Možda ima negdje postavke da snima screenshot na unutarnju memoriju, a slike sa kamere se snimaju na vanjsku memoriju? Možda je onda u tom slućaju unutarnja memorija puna?

 30. Mene zanima kako na doogee X5 napraviti screenshot.. Tj. znam kako, ali piše da je neka pogreška

  • Nažalost, to je možda neka greška u kineskom prerađivanju android sistema. Probajte skinuti neku aplikaciju sa Google playa za screenshot

 31. a kako da uslikam na alcatel smart pro 2 telenor probao sam power i smanjenje glasa ili power i home ili power i pojacanje glasa nece pomoc molimmmm

 32. Moze te m da mi kaze te kako napraviti schrimshoot na umi telefonu

  • Kao i na drugi android mobitelima to se radi tako da pritisnete i držite tipku za uključivanje / isključivanje i gumb za smanjivanje glasnoće (na nekim uređajima s fizičkim tipkama: gumb za početni zaslon i gumb za uključivanje) oko 2-4 sekunde.

 33. Postovani kako instalirati screenshot na Samsung Galaxy S III i9300 koji je izbrisan zbog resetovanja lozinke?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top