Najnovije vijesti

Gmail-ov novi ”Inbox”

google-inbox

Google Inbox

Gmail isprobava nešto novo, nešto što će iz temelja promijeniti vaš Gmail doživljaj, a ime mu je ”Inbox”. Nova Android aplikacija donosi nekoliko novih značajki, kojima je cilj olakšati upravljanje stalno rastućem broju mailova koje gledamo svaki dan.

Prva značajka je bundles – grupiranje sličnih mailova, bilo da se radi o spajanju stvari poput računa ili bankovnih izvješća. Druga je isticanje važnih informacija, koja sabire ključne informacije iz važnih mailova, čak i povlači informacije izvan vaših mailova, poput podataka o letu i praćenja pošiljke. Treća su podsjetnici, koji olakšavaju dodavanje podsjetnika iz vaših mailova. Ali ono što ih čini drugačijima od obične liste podsjetnika je značajka zvana Assist. Ona donosi još više vanjskih informacija – npr. Gmail napiše podsjetnik da trebate nazvati dućan, a Assist vam pruža broj telefona i radno vrijeme dućana. I na kraju tu je snoozing. S Inbox-om možete snoozati mailove i podsjetnike, tako da vas podsjete u određenom trenutku ili kada stignete na određenu lokaciju (npr. doma ili na posao).

Inbox je trenutno u invite only obliku, pa ga možete downloadati u Google Play Store-u, ali ga možda nećete moći koristiti. No, možete zatražiti invite slanjem poruke na inbox@google.com. Budući da nas ta mala stvarčica zadržava, trenutno je teško dati bilo kakve komentare o korištenju Inbox-a, ali je to nešto čemu se veselimo u skoroj budućnosti. Zato bacite pogled na video i recite nam što mislite – da li je Inbox rješenje za prezatrpanost mailovima?

Par brzinskih misli o Google Inbox-u

Inbox je prijateljski Gmail

Iako Inbox izgleda prekrasno, ponajviše zahvaljujući Material Design-u, ostaju nam ozbiljna pitanja vezana uz samo korištenje maila.

”Done” je novi ”Archive”

”Povucite” mail u jednom smjeru kako bi bili ”Done” s njim (to je novi ”Archive” i ne brinite, tu vas sve čeka ako odlučite da vam se Inbox ne sviđa).

Bundles je vaš prijatelj, valjda

Nemojte gledati na bundles kao na oznake, to su grupe mailova. Čak i ako ste ”Done” s mailom, on se i dalje nalazi u grupi, osim ako ga ne stavite u ”Trash”. Ali ideja mi se definitivno sviđa više nego što sam mislio da će mi se sviđati. ”Što sam naručio prošlog utorka?” (okreće na grupu Narudžba i pomiče prema dolje do prošlog utorka). ”A da, to sam naručio.” 🙂

Pretpostavljam da će Inbox, svakim dolaskom novih mailova i ručnim premještanjem mailova, poboljšavati bundles-e. Poželjet ćete zaroniti u postavke i pobrinuti se da vas bundles-i obavještavaju o novim mailovima, ako to želite.

inbox-final

Značajke Inbox-a

Snooze je samo izbjegavanje

”Povucite” lijevo da snoozate mail tako da vam se kasnije pojavi. To je za većinu od nas prvi korak na putu uništenja. Ili napravite nešto s mailom ili nemojte napraviti ništa.

Pinned stavke su odlične

Zvjezdice nikad nisu bile dobre za mene, pogotovo jer sam stalno s njima slučajno označavao svakakve mailove. Pinned stavke u Inbox-u su puno pametnije i lako dostupne, što je super.

Opcije brzog sastavljanja su odlična ideja

Pritisnite veliki plutajući gumb za aktivnost – to je Material Design-ov naziv za te stvari – i dobit ćete kratice za sastavljanje mailova.

Ovo ne mora odmah biti savršeno

Super je da netko isprobava nešto, ali još je rano za Inbox. Može se promijeniti i promijenit će se, može se poboljšati i poboljšat će se. Ne moramo sve shvatiti ove sekunde, a ne mora ni Google. Ali za sada, je to vrlo zanimljiv početak nečega što bi moglo promijeniti naša iskustva s e-mailom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top