Najnovije vijesti

Kako pobrisati povijest traženja i lokacija u Google Mapsu na webu

google-location-history-web

Potrebno je neko vrijeme, ali možete potpuno kontrolirati povijest lokacija koju Google sakuplja s vaših uređaja.

Već smo pričali o tome kako ukloniti individualne lokacije i povijest stavki iz Google Mapsa na Androidu, ali kada trebate pristupiti i upravljati cijelom povijesti vaših lokacija, morate skočiti na kompjuter. Kao što stara poslovica kaže ”znanje je moć” – i dat ćemo vam sve potrebne alate da saznate koje informacije Google zna o vašoj lokaciji i kako da to počistite ili spriječite daljnje izvještaje.

Pristupanje i upravljanje vašom povijesti lokacija

google-location-reporting

Prvo, morate se pobrinuti da ste ulogirani u vaš Google račun i odite na Google Location History Dashboard na webu. Na toj stranici vidjet ćete svaki djelić povijesti koji je Google pohranio, dokle god imate uključeno lokacijsko izvješćivanje na Android uređaju.

Možete ići dan po dan kroz povijest koristeći kalendar s lijeve strane zaslona i kartu s desne strane s informacijama prikupljenim na taj dan. Crvene točke su mjesta na kojima su bili vaši uređaji, a Google daje sve od sebe koordinirajući vremenske oznake da prikaže gdje ste se kretali tokom dana. Ako imate više od jednog Android uređaja s uključenim lokacijskim izvješćivanjem, vaša karta će biti daleko manje korisna za određivanje mjesta na kojima ste bili – Maps misli da neprestano skačete naprijed-natrag između lokacija tih dvaju uređaja.

Ako ne želite da Google pamti podatke od određenog dana ili nekoliko dana, odite na padajući izbornik u kalendaru kako biste odabrali vremenski period – 1, 2, 3, 5, 7, 14 ili 30 dana – i onda ispod njega kliknite na link Pobriši povijest iz ovog vremenskog perioda. Pop-up prozorčić će vas pitati da potvrdite i objasniti vam da može potrajati do 24 sata da se podaci potpuno pobrišu.
Ako iz nekog razloga želite pobrisati sve lokacijske podatke, koje Google ima od vaših Android uređaja – što s vremena na vrijeme možda nije loša ideja, ako želite održati stvari svježima – možete jednostavno s lijeve strane kliknuti link Pobriši svu povijest. Opet će vas pitati da potvrdite i da može potrajati do 24 sata da se sve pobriše. Ali jednom kada to napravite, Google više neće imati te podatke.

Dva puta provjerite postavke povijesti lokacija na vašem mobitelu

google-location-reporting1

Ako je gledanje povijesti vaših lokacija pomalo šokantno iskustvo s obzirom na to koliko se lokacijskih podataka pohranjuje s vaših uređaja, možda biste mogli baciti pogled na postavke povijesti lokacija na vašim Android uređajima. Iako sučelje može izgledati malo drugačije ovisno o vašem mobitelu, svatko može pristupiti postavkama povijesti lokacija ulaskom u svoju ladicu s aplikacijama i otvaranjem aplikacije Google postavke (to je siva ikona u obliku zupčanika). Onda možete pritisnuti Lokacija, što će vas odvesti na zaslon s lokacijskim postavkama vašeg mobitela.

Jednom kada ste tamo, potražite ulaz pod imenom Google Location Reporting i pritisnite ga. Tada ćete vidjeti sve vaše aktivne Google račune na navedenom uređaju i pod svakim dva ulaza: Location Reporting i Location History. Možete bilo kojeg ili oba isključiti, ali je važno da prvo razumijete što oni rade.

Location Reporting je usluga koja omogućava Google-u da zna gdje se vaš mobitel trenutno nalazi, a to omogućava Google-ovim aplikacijama poput Google Now i Google Maps da približno znaju gdje je vaš mobitel kako bi mogli ponuditi informacije na lokacijskoj osnovi. To je svojstvo koje vam pomaže da se brzo locirate na karti ili vam daje informacije na lokacijskoj osnovi kada prolazite pored određenih trgovina ili područja. Kada biste isključili tu postavku vaš mobitel ne bi davao svoju trenutnu lokaciju Google-ovim aplikacijama, ali bi i dalje zadržao tu povijest lokacija kada ju prikažete iz Google Location History Dashboarda.

Location History je postavka koja omogućava Google-u da stvori dugoročni log mjesta na kojima je vaš mobitel bio. Kada imate uključen Location History, Google će gomilati lokacijske podatke vaših uređaja i koristiti ih za stvari poput predviđanja trajanja puta od doma do posla u Google Nowu i boljih rezultata pretraživanja u Google-ovim aplikacijama. Povijest lokacija je privatna i možete joj pristupiti kada god želite, kao što smo gore prikazali. Postavku Location History možete u bilo kojem trenutku isključiti bez da pobrišete svoju povijest, ali ako želite pobrisati cijelu povijest lokacija to možete napraviti iz ove postavke ili s weba, kao što smo pokazali.

Odvojite vrijeme, preuzmite kontrolu nad vašom povijesti lokacija

Sada kada imate alate i znanje, potičemo vas da potrošite malo vremena provjeravajući postavke vaših Android uređaja i gledajući koje lokacijske informacije je Google sakupio od tih uređaja. Nije uvijek pristupačno ili jednostavno, ali sada kada znate na koja mjesta trebate ići, imate moć da time upravljate sami!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top