Najnovije vijesti

Nekoliko lekcija koje je iPhone naučio od Androida

iwhat_desireblog_android_1920x1200_grey

Android i iPhone oduvijek su jedan drugom konkurencija. Osobine koje imaju obje platforme – i hardverske i softverske – nadograđuju se svake godine, pa čak iako nekad djeluju zastarjelo. Međutim, možda ste propustili ono što je u svijetu pametnih telefona već naveliko poznato: iPhone je od Androida naučio nekoliko dobrih lekcija. A evo i kojih:

1. Multitasking
Kod Androida je multitasking jedna od osnovnih osobina, ali zato nije uvijek bila dostuna na iPhoneu. Multitasking – proces prebacivanja s jedne na drugu aplikaciju, na iPhoneu je predstavljen tek s iOS-om 4 koji je izašao 2010.godine. S druge strane, Android je ovu značajku predstavio već u verziji 1.0. Pa iako je to sada već standard kod svih pametnih telefona, Appleu je trebalo dobre tri godine za uvođenje multitaskinga na iOS.

2. Veliki ekrani

androidpit-galaxy-note-4-vs-iphone-6-plus-05-w782 screen
Još prije nego što je Samsung predstavio Galaxy Note, prvi popularni telefon-tablet, Android telefoni su bili poznati po svojim, nekad smiješno velikim, dimenzijama. Svake su godine telefoni bili sve veći, razlika između telefona i tableta značajno se smanjivala s povećanjem ekrana, ali Apple se godinama čvrsto držao svojih ekrana od 3.5 inča. Čak i kada su na iPhoneu 5 povećali dimenziju s 3.5 na 4 inča, zadržali su istu širinu ekrana, što je dovelo do izduženog i uskog oblika ekrana. Stvari su se značajnije promijenile tek s iPhoneom 6, gdje je ekran povećan na 4.7 inča, a paralelno su predstavili i telefon-tablet iPhone 6 Plus, dimenzija 5.5 inča. Trebalo je dosta vremena da Apple bude u koraku s Androidom, ali činjenica da sad imamo raznovrsne dimenzije na obje platforme je svakako dobra stvar.

3. Panel za postavke

AndroidPIT-Galaxy-S6-TouchWiz-Lollipop-mobile-data-toggle-highlight-w782
Provlačenjem prsta preko ekrana da biste pristupili postavkama nije oduvijek bio standard korisnicima iOSa. Što više, ta je mogućnost stigla tek s iOS-om 7, dok je na Androidima postojala godinama prije.

4. OTA apdejt (bežični apdejt)
Mogućnost apdejtanja ugrađenog softvera bez priključivanja na računalo, za korisnike Androida bilo je normalno skoro od prvog dana. Međutim, to nije slučaj za iPhone korisnike, sve do iOS 5, prije čega su svoje telefone morali apdejtati putem USB kabla i iTunesa.

5. Interaktivne notifikacije
Danas je to sasvim uobičajena opcija: stigne vam obavijest da ste primjerice primili email i već vam se u samoj notifikaciji nudi opcija npr arhiviranja ili odgovaranja tako da ne morate otvarati aplikaciju za email kako biste pristupili odabranoj akciji. Činjenica je da ovo nije bilo oduvijek moguće, ali je na Androide stiglo dosta ranije nego na iPhone.

6. Kamere s blicom
Appleovi telefoni nisu imali blic sve do iPhonea 4, kao da je bilo nezamislivo da se kamera na telefonu može koristiti noću ili u zatvorenim prostorima. Androidi su naravno već imali flasheve, poput Samsung Galaxy iz 2009, a kako se tehnologija sve više razvija, kao i ‘kultura’ selfija, telefoni s blicevima na prednjoj kameri više nisu nepoznanica.

7. Prilagodljivi wallpaperi
korisnici iPhonea su bili osuđeni na crnu pozadinu tri godine. Da, tri godine od pojave prvog iPhonea. Sve do izlaska iOS 4 na kojem su korisnici mogli sami birati i prilagođavati wallpapere.

Koliko god da je korisnika s jedne i s druge strane, ipak smo skloni mišljenju da se ove promjene ne bi niti dogodile da nije bilo Androida i sve više zadovoljnih korisnika 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top