Najnovije vijesti

Osnove Google Mapsa za Android

Google Maps je jedan od najvećih i najboljih Google-ovih proizvoda, a njegova integracija i snaga unutar Androida je jedna od glavnih prodajnih točaka za većinu današnjih mobitela.

Ali s ovako snažnim sustavom stvari postaju komplicirane i nije uvijek očito kako napraviti najosnovnije stvari koje želite napraviti u aplikaciji s kartama. Bilo da po prvi put otvarate Google Maps na vašem novom mobitelu ili samo trebate osvježenje aplikacije koju mjesecima držite na svom početnom zaslonu, ovdje smo da pomognemo. Pročitajte u nastavku naš brzi vodič kroz osnove Google Mapsa za Android.

1. Pronalaženje mjesta

finding places

Rijetki od nas će otvoriti Google Maps i besciljno vrtjeti okolo dok ne nađemo nešto zanimljivo – većinu vremena otvaramo Android aplikaciju s jasnom destinacijom na umu. Srećom Google Maps je vođen Google-ovom prostranom snagom pretraživanja – samo pritisnete search kućicu na vrhu sučelja i upišete (ili izgovorite!) sve što trebate.

Možete tražiti države, gradove, trgovine na malo, vrste dućana ili samo cijelu adresu ako ju znate – i Google Maps će popuniti rezultate s onim što misli da su važne informacije. Ako samo pritisnete search traku i vrtite prema gore umjesto da tipkate, možete vidjeti svoja najnovija pretraživanja (na bilo kojem uređaju s upisanim vašim Google računom), kao i odjeljak ”istraži u blizini” i popularne search grupe poput benzinskih stanica i bankomata.

Odaberite stavku iz rezultata pretraživanja ili predloženih stavki i bit ćete odneseni (barem virtualno) na tu lokaciju na karti.

2. Istražite mjesta oko sebe

explore-places

Dok se većina nas sjeti aplikacija poput Forsquare-a, OpenTable-a i TripAdvisora za pronalaženje zanimljivih mjesta za klopanje, Google Maps ima prilično jaki popis mjesta i restorana, koje možete otkriti. Kada je Google Maps siguran da je zaključao vašu lokaciju – od GPS-a, mobilnih mreža i WiFi-a – pojavit će se traka na dnu sučelja s malom zvjezdicom i ”oko [lokacije]” na njoj.

Pritisnite tu traku i bit ćete odvedeni na zaslon atrakcija, muzeja, restorana i zanimljivih stvari koje možete vidjeti u blizini. Dobit ćete informacije o svakoj lokaciji i opciju da uronite dublje ako ste zainteresirani – naravno na kraju možete dobiti upute ako želite ići tamo. Ako tražite informacije o mjestu na kojem niste trenutno, odvrtite kartu do lokacije koja vas zanima i pritisnite tu istraži traku – dobit ćete istu vrstu rezultata, ali za to područje.

3. Navigacija do tih mjesta

navigations

Jednom kada ste na temelju vašeg pretraživanja suzili izbor gdje ćete ići, sigurno ćete htjeti malu pomoć da dođete tamo. Jednom kada imate lokaciju odabranu na karti, vidjet ćete krug u donjem desnom kutu sučelja – pritisnite ga i bit ćete odvedeni na zaslon navigacije sa zadanim uputama za vožnju autom, ali možete prilagoditi postavke vaše aplikacije tako da vam je zadani javni prijevoz, vožnja biciklom ili pješice. Pritisnite rutu kojom želite ići – prva opcija je najbrža – i krenite. Google Maps će vas korak po korak voditi do vaše destinacije.

Ako točno znate gdje idete prije nego što otvorite Maps, možete samo pritisnuti plavu tipku za navigaciju na glavnom zaslonu – u donjem lijevom kutu – i ući u početnu i završnu lokaciju. Zadano je da je trenutna lokacija vaša početna lokacija, ali to možete promijeniti.

4. Ocijenite mjesta na kojima ste bili

ratings

I tako ste upravo iskoristili Google Maps da nađete odlično mjesto, dobili upute i proveli zabavno poslijepodne. Možda biste se sljedeći dan htjeli vratiti i ocijeniti ta mjesta kako bi drugi imali vašu preporuku – to se također može napraviti unutar Google Maps. Bilo da ste na tom mjestu ili niste, uđite u Google Maps i pronađite lokaciju koju želite ocijeniti. Pritisnite ju na karti i vidjet ćete detaljne informacije, uključujući recenzije.

Kako biste dodali svoju recenziju, vrtite prema dole dok ne vidite vašu Google+ profilnu sliku i prazni set zvijezda. Pritisnite onoliko zvjezdica koliko želite dati mjestu i bit ćete odvedeni na novi zaslon gdje možete dodati i kratki osvrt. Kada ste gotovi pritisnite na dnu Objavi i vaš će osvrt biti kratko vidljiv svima koji traže više informacija o mjestu.

5. Spremite lokacije za kasnije

saved-places

Možda je taj novi restoran, koji ste našli s prijateljima, najbolji u gradu – sigurno ćete to htjeti sačuvati za buduće potrebe. Vratimo se na stranicu s informacijama o mjestu gdje ste upravo ostavili recenziju, ispod glavne slike na vrhu stranice vidjet ćete tipku Spremi sa zvijezdom iznad nje. Pritisnite tipku i mjesto će se automatski spremiti i povezati s vašim Google računom. Ako želite spremiti određenu lokaciju koja nije povezana sa zgradom, znamenitošću ili poslom, jednostavan dugi pritisak na mjesto na karti omogućit će vam da spremite lokaciju od tog mjesta.

Sada ćete joj moći pristupiti s drugim spremljenim lokacijama u Google Mapsu pod tipkom ”Vaša mjesta”, kao i vidjeti malu zvjezdicu kada gledate u kartu na vašem Android uređaju.

Google Maps je nevjerojatno moćan alat i ovo je tek početak serije članaka o njemu. Zato pratite sve naše reportaže, jer biti će još korisnih članaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top