Najnovije vijesti

Pogled u prošlost

Nokia-3410

Nema sumnje da se mobilna industrija drastično promijenila tijekom godina, a 2002. godine koncept smartphone-a je bio znatno drugačiji od moćnih zvjerki kakve danas znamo i volimo. Upravo iz tog razloga osjećamo se danas pomalo nostalgično i vraćamo vas u doba kada su industrijom vladale tri kompanije – BlackBerry, Motorola i Nokia, te vam donosimo pravu poslasticu – djedicu smartphone-a: Nokiu 3410!

Nekidan sam pregledavao svoju arhivu i pronašao sam taj mobitel, koji sam prije 13 godina koristio samo nekoliko dana, u netaknutom stanju. On je sam po sebi jedan od najlegendarnijih Nokijinih proizvoda, no kako se danas, 13 godina kasnije, nosi s ovim puno zahtjevnijim okruženjem?

Nokia-3410-1

Počnimo sa zaslonom koji je vrlo impresivan i ne postoji službena klasifikacija za to koliko je velik. Jednobojni zaslon podržava 6 redova teksta i ima rezoluciju od 96 x 65 piksela što je za mobitel iz tog doba bilo vrlo impresivno. Ispod ekrana nalazi se ta legendarna T9 tipkovnica koja svijetli u žutoj boji (kao i zaslon), a same tipke su prilično jednostavne za pritiskanje, ali se treba naviknuti na njih u usporedbi s današnjim ekranima na dodir.

Prisjećajući se mobitela tog doba, postoji uobičajena zabluda da su bili teške i debele cigle, ali ono što je iznenađujuće da iako je Nokia 3410 debela, prilično je lagana u usporedbi s današnjim najboljim modelima. S težinom od 114 grama, laganiji je od gotovo svih današnjih smartphone-a, osim primjerice Vivo Air LTE-a koji teži manje od 100 grama. S druge strane Izraz ”cigla” je definitivno prikladan s obzirom na debljinu od 22,5 mm, što je gotovo jednake debljine kao Galaxy Note 5, Xperia Z5 i Nexus 6P zajedno!!

IMG_1938-840x473

Prelazimo na stražnju stranu. Mobiteli ovog doba nisu imali kamere ili zvučnike, umjesto toga postojale su uklonjive XpressOn maske koje su vam omogućavale da prilagodite dizajn vašeg mobitela. Ispod poklopca nalazila se uklonjiva 825 mAh baterija koja traje puno kraće od današnjih i utor za SIM karticu.

Nokia 3410 je definitivno moj čvrsti favorit u prošlosti, ali osvrnuvši se na nju sada u usporedbi s modernim smartphone-ima, postoji samo jedno svojstvo koje bi volio imati u njegovom punom sjaju. Naravno, govorim o igrici Snake II 🙂

Eto to je ukratko to o jednom od najlegendarnijih mobitela svih vremena, a za kraj vas ostavljamo s popisom njegovih specifikacija:

Specifikacije Nokia 3410
Zaslon 96 x 65 piksela (da, stvarno toliko!!)
Svojstva zaslona Dinamična veličina fonta, 6 redova teksta!!!, 3D screensaver
OS svojstva 200 kontakata, 40 zapisa poziva, 100 kalendarskih bilješki!!!
Kamera Dobra fora, ali ju nema 🙂
Baterija 825mah uklonjiva, standby: 55h – 260h, trajanje razgovora: 2h 20min – 4h
Cool svojstva XpressOn maske, SNAKE!!!!
Dimenzije 115 x 49 x 22.5mm
Težina 114 grama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top