Najnovije vijesti

Preuzmite kontrolu nad svojom ”My apps” listom

Većina nas voli koristiti puno aplikacija na svom Androidu. To znači da uvijek isprobavamo nove, od kojih nam se neke dovoljno svide da ih zadržimo, a druge deinstaliramo. To se događa kada imate toliko njih na biranje i tijekom vremena imat ćete popriličan popis u ”My Apps” dijelu Google Playa.

S vremenom trebate ukrotiti tu listu. Google ima nekoliko načina na koje možete preuzeti stvari u svoje ruke, pa bacimo pogled na neke od njih.

Upravljanje vašim aplikacijama na webu

My-apps

Google Play web stranica ima dio posvećen vašim aplikacijama. To znači svaku aplikaciju koju ste kupili i instalirali – čak i da ste ih deinstalirali. Da ju nađete, odite na Google Play web stranicu, kliknite na odjeljak ”Apps” u izborniku s lijeve strane i odaberite ”My Apps”.

Vidjet ćete mrežu linkova stranica aplikacija i pokazuje svaku aplikaciju koju ste ikada instalirali na bilo koji Android uređaj u kojeg ste se ulogirali sa svojim Google računom. Nije pretjerano korisno zato što ne možete maknuti unose na tu listu s web stranice, ali ima nekoliko cool stvari koje možete tu napraviti ako imate više od jednog Androida.

Gore blizu vrha, vidjet ćete stavku ”All Apps” s padajućom strelicom. Klik na tu strelicu daje vam neke alate za filtriranje gdje možete vidjeti vaše pretplate kao i aplikacije instalirane na svakom Android uređaju. Klikom na jednu od tih stavki prikazat će vam se samo aplikacije koje odgovaraju filteru.

All-apps-list

Još jedna korisna stvar koju možete napraviti s weba je instalirati ili ponovno instalirati bilo koje aplikacije koje više nisu na vašem mobitelu ili na svim vašim Android uređajima. Vratite se na All Apps filter i nađite ju na listi. Kliknite na njen ulaz da odete direktno na povezanu stranicu aplikacije i možete ju instalirati na bilo koji od vaših registriranih uređaja.

Kao što smo spomenuli, ne možete jednostavno maknuti aplikacije s liste na webu. Za to vam treba Play Store aplikacija na vašem smartphone-u ili tabletu.

Upravljanje vašim aplikacijama korištenjem Play Store aplikacije

my-apps-1

Play Store aplikacija na vašem Androidu također ima dio posvećen vašim aplikacijama. Nije tako lijep kao mrežasti prikaz na Google Play web stranici, ali je daleko više funkcionalan.

Otvorite Play Store aplikaciju i pogledajte lijevo na “hamburger” izbornik. To je tipka sastavljena od tri horizontalne crte, za koje kažu da izgledaju kao hamburger. Pritisnite na nju i na listi odaberite stavku “my apps”. Vidjet ćete tabove za vaše pretplate, vaše trenutno instalirane aplikacije i istu “all apps” listu kao na web stranici. Pritisnite na bilo koji tab da odete na relevantni odjeljak. Otvaranje stranice aplikacije u Google Playu omogućava vam instaliranje, deinstaliranje ili ocjenu i recenziju aplikacije direktno s vašeg Androida. Možete također upravljati vašim pretplatama na aplikacije (glazba i časopisi su u svojim vlastitim odjeljcima) ili čitati o bilo kojim promjenama u novoj verziji.

my-apps-tabs

“All apps” je mjesto gdje možete maknuti aplikacije, koje ste možda instalirali i isprobali ali ih više ne koristite, s vaše liste aplikacija. Vidjet ćete mali “X” u gornjem desnom kutu bilo koje aplikacije na ovoj listi, koja nije instalirana na Android uređaju koji koristite. Pritisak na X omogućava vam da maknete stavku s vaše liste aplikacija. Ako maknete plaćenu aplikaciju s vaše liste, možete ju i dalje bilo kada instalirati bez da ju ponovno platite, s njezine glavne Google Play Store liste. Jednom kada ju ovdje maknete s liste, aplikacija će se također maknuti s liste aplikacija na webu.

Ništa ne vrijedi što ćete možda vidjeti aplikacije koje ste dobili s vašim mobitelom ili tabletom, a koje se ne mogu maknuti ili deinstalirati iz Google Playa.

I dok ovo nije savršeno rješenje i još uvijek bismo voljeli vidjeti veću razdvojenost između aplikacija koje trenutno koristite i onih koje ste deinstalirali sa svih Android uređaja, dobro je znati da možete upravljati vašim aplikacijama – i tom dugom ”all apps” listom – do neke mjere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top