Najnovije vijesti

Savjeti za mobilno bankarstvo tijekom odmora i putovanja

6bolu

Popularnost m-bankinga raste nezaustavljivo i sve više korisnika prihvaća prednosti ove usluge – jednostavnost pristupa računu, plaćanjima, itd.
Sve ozbiljne banke izuzetno su obazrive prema svojim mobilnim korisnicima pazeći na sigurnost svih mobilnih transakcija. Ipak, na vama je kao korisnicima da se ovom uslugom koristite propisno, jer m-banking pretvara vaš smartphone ili tablet u sigurnosni uređaj koji treba i sukladno tome zaštititi od neovlaštene upotrebe.
Evo nekoliko savjeta kako to najbolje i učiniti.
Prije svega, od presudnog je značaja da vaš uređaj zaštitite PIN-om, i to nekim koji nije tako lako pogoditi, a što se često događa jer većina ljudi za PIN uzima kombinacije “1234” ili “0000” jer su lake za pamćenje. Dakle, uređaj treba zaštititi, a ne samo pristup m-bankingu.
Također, morate redovito apdejtati operativni sustav vašeg uređaja, jer su starije verzije podložnije napadima.
Nemojte koristiti nezaštićene Wi-Fi mreže za mobilno bankarstvo, online shopping ili provjeru e-mailova. Teško je odrediti da li je neki hot spot zaštićen ili ne, ali zato je mobilni internet danas relativno pristupačan diljem EU, pa je daleko sigurnije koristiti 3G ili 4G mrežu ukoliko niste sigurni u dostupni Wi-Fi. Znamo da su kafići i barovi s wi-fijem zgodni na putovanjima, ali nikako nemojte ove mreže koristiti za m-banking.
Naravno, na vama je da pazite i da ne ostavljate mobilne uređaje bilo gdje. Google Play srećom nudi razne tracking aplikacije pomoću kojih možete locirati ukradeni uređaj i obrisati sve važne podatke s njih. Svakako instalirajte neku od ponuđenih aplikacija i zaštitite se i na taj način.
Vodite računa i kakve aplikacije i widgete preuzimate s interneta, kako podaci s vaših uređaja ne bi bili zloporabljeni. Prije instaliranja obvezno provjerite i reputaciju aplikacije.
Morate znati i da postoji puno lažnih aplikacija za bankarstvo, pa vodite računa da imate instaliranu onu koju ste dobili od vaše banke. U banci podesite i dodatnu zaštitu za m-banking, poput SMS obavijesti za svaku transakciju, pa ćete na taj način primjetiti neovlaštene radnje preko vašeg računa.
Ukoliko vam neposredno nakon prijave na m-banking stigne kakav poziv, e-mail ili sms tražeći vam potvrdu zaporki, nemojte odgovarati na takve poruke, jer vam vaše banke to nikada neće zatražiti elektroničkim putem ili telefonom.
I na kraju, ne trebate se sad plašiti korištenja m-bankinga s vaših android uređaja, već samo obratite pozornost na gore spomenute stvari. S malo zdravog razuma i dodatne sigurnosti, m-banking može biti i zgodna i sigurna opcija čak i kada ste na odmoru ili bilo kakvom putovanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top